Przepis
Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania: około 50 minut.
Ilość porcji z przepisu: 10 koszyczków
dwa opakowania ciasta francuskiego
żółtko roztrzepane z łyżeczką mleka
200 g filetu z kurczaka
375 ml bulionu z kurczaka ( może być z kostki rosołowej)
1 łyżka oliwy
1 listek laurowy
1 gałązka tymianku ( lub pół łyżeczki w proszku)
75 g chudego bekonu, pokrojonego w kostkę
100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 szalotka, drobno posiekana
60 ml białego wina
2 łyżki mąki kukurydzianej
60 ml wody
60 ml śmietanki kremówki
1 dymka do dekoracji
Wykonanie:
Koszyczki z ciasta francuskiego:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwinąć i wyciąć z niego duże koła ( średnica mniej więcej 5-6 cm). Z połowy kół wyciąć mniejsze, tak aby powstała jedno centymetrowa obręcz. Obręcze pookładać na dużym kołach, nie przyciskając do ciasta – wtedy może nie wyrosnąć. Pozostałe ciasto można wykorzystać do innego wypieku np. rogalików z czekoladą. Boki posmarować żółtkiem z mlekiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia a następnie wyciągnąć środki.
Nadzienie:
Kurczaka gotować 15 minut w bulionie z liściem laurowym i tymiankiem. Następnie zdjąć garnek z palnika, wyjąć kurczaka, pokroić i włożyć z powrotem do bulionu na 10 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć boczek. Dodać czosnek, szalotkę oraz pieczarki i podsmażać około 5 minut. Dodać kurczaka. Dolać białe wino oraz połowę rosołu pozostałego z kurczaka i dusić pod przykrywką około 5 minut. W garnku zmieszać mąkę z wodą, a następnie śmietanką. Wlać na patelnie i mieszać energicznie, dopóki sos nie stanie się gęsty.
Ciepłym farszem napełnić koszyczki i ozdobić pokrojona dymką. Podawać na ciepło.