Koszyczki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Ewelina
Przekąski
30.03.2014 20:55
Koszyczki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Przepis

Przygotowanie: 30 minut.

Pieczenie: 15 minut.

Gotowe do podania: około 50 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 koszyczków

dwa opakowania ciasta francuskiego

żółtko roztrzepane z łyżeczką mleka

200 g filetu z kurczaka

375 ml bulionu z kurczaka ( może być z kostki rosołowej)

1 łyżka oliwy

1 listek laurowy

1 gałązka tymianku ( lub pół łyżeczki w proszku)

75 g chudego bekonu, pokrojonego w kostkę

100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 szalotka, drobno posiekana

60 ml białego wina

2 łyżki mąki kukurydzianej

60 ml wody

60 ml śmietanki kremówki

1 dymka do dekoracji

Wykonanie:

Koszyczki z ciasta francuskiego:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwinąć i wyciąć z niego duże koła ( średnica mniej więcej 5-6 cm). Z połowy kół wyciąć mniejsze, tak aby powstała jedno centymetrowa obręcz. Obręcze pookładać na dużym kołach, nie przyciskając do ciasta – wtedy może nie wyrosnąć. Pozostałe ciasto można wykorzystać do innego wypieku np. rogalików z czekoladą. Boki posmarować żółtkiem z mlekiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia a następnie wyciągnąć środki.

Nadzienie:

Kurczaka gotować 15 minut w bulionie z liściem laurowym i tymiankiem. Następnie zdjąć garnek z palnika, wyjąć kurczaka, pokroić i włożyć z powrotem do bulionu na 10 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć boczek. Dodać czosnek, szalotkę oraz pieczarki i podsmażać około 5 minut. Dodać kurczaka. Dolać białe wino oraz połowę rosołu pozostałego z kurczaka i dusić pod przykrywką około 5 minut. W garnku zmieszać mąkę z wodą, a następnie śmietanką. Wlać na patelnie i mieszać energicznie, dopóki sos nie stanie się gęsty.

Ciepłym farszem napełnić koszyczki i ozdobić pokrojona dymką. Podawać na ciepło.