Śledzie po kaszubsku

Krzysztof
Przekąski
09.10.2014 11:58
Śledzie po kaszubsku

Przepis

Składniki dla 4 - 6 osób:

500g filetów śledziowych z zalewy solnej

3 posiekane w piórka cebule

pół szklanki czerwonego octu winnego

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

szklanka oleju

2 - 3 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki cukru

3 łyżki opłukanych rodzynek

szklanka mleka

Śledzie opłukać, zalać mlekiem, zostawić na ok. 1h., następnie pokroić je na kawałki (kostka, paski). Do rondelka wlać ocet, olej, koncentrat pomidorowy rozpuszczony w pół szklanki wody, dodać cukier i przyprawy i zagotować. do gorącej marynaty wrzucić cebulę i rodzynki, zdjąć z ognia i wystudzić. Śledzie zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe!