Śledź po kaszubsku

Ewelina
30.11.2014 11:33
Śledź po kaszubsku

Przepis

W tym roku po raz pierwszy zrobiłam takiego śledzia. Ta potrawa charakteryzuje się słodkim posmakiem dzięki rodzynkom i śliwkom. Smak cebuli i majeranku zostaje stłumiony przez przecier pomidorowy, a całość przełamują śledzie. Przepyszna kompozycja!

Składniki na małą miseczkę:

4 duże filety śledziowe

1 szklanka mleka

10 śliwek suszonych

1 garść rodzynek

5 cebul

3 łyżki oleju

1 łyżka suszonego majeranku

3 łyżki przecieru pomidorowego

sól

pieprz

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, kilkukrotnie zmieniając wodę.

Następnie odlewamy wodę i zalewamy ryby zimnym mlekiem. Odstawiamy na godzinę.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Solimy do smaku.

Rodzynki zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Śliwki płuczemy pod ciepłą wodą i przepoławiamy.

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy rodzynki i śliwki, podsmażamy parę minut.

Dodajemy przecier i majeranek oraz pieprz. Dusimy 5- 10 minut na małym ogniu.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Śledzie wyjmujemy z mleka i kroimy w dzwonka.

W szklanej misce układamy najpierw mieszankę cebulową, następnie śledzie i tak, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula. Wkładamy do lodówki.

Śledzie najlepsze są następnego dnia.