Przepis
W tym roku po raz pierwszy zrobiłam takiego śledzia. Ta potrawa charakteryzuje się słodkim posmakiem dzięki rodzynkom i śliwkom. Smak cebuli i majeranku zostaje stłumiony przez przecier pomidorowy, a całość przełamują śledzie. Przepyszna kompozycja!
Składniki na małą miseczkę:
4 duże filety śledziowe
1 szklanka mleka
10 śliwek suszonych
1 garść rodzynek
5 cebul
3 łyżki oleju
1 łyżka suszonego majeranku
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, kilkukrotnie zmieniając wodę.
Następnie odlewamy wodę i zalewamy ryby zimnym mlekiem. Odstawiamy na godzinę.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Solimy do smaku.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Śliwki płuczemy pod ciepłą wodą i przepoławiamy.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy rodzynki i śliwki, podsmażamy parę minut.
Dodajemy przecier i majeranek oraz pieprz. Dusimy 5- 10 minut na małym ogniu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Śledzie wyjmujemy z mleka i kroimy w dzwonka.
W szklanej misce układamy najpierw mieszankę cebulową, następnie śledzie i tak, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula. Wkładamy do lodówki.
Śledzie najlepsze są następnego dnia.