Śledzik po kaszubsku

Ew
09.12.2014 20:38
Śledzik po kaszubsku

Przepis

Składniki:

3 średnie cebule pokrojone w piórka

8-10 filetów śledziowych

1/2 szklanki oleju + 2 łyżki

2-3 łyżki octu

2 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

pieprz ok 1 łyżeczka

1 łyżeczka majeranku

1-2 łyżeczki ostrej papryki

1 puszka pomidorów krojonych

Śledzie mocz w wodzie około 3 godziny,po czym osącz i pokrój.

Cebulę podsmaż na 2 łyżkach oleju a pomidory zblenduj z pozostałym olejem. Pomidory dodaj do cebuli. Dodaj ziele angielskie,liść laurowy i przyprawy. Sos smaż przez około 5 minut.

Odstaw by ostygło. Gdy sos pomidorowy ostygnie dodaj ocet i wymieszaj. Powstały sos dodaj do śledzi delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.