Przepis
Składniki:
3 średnie cebule pokrojone w piórka
8-10 filetów śledziowych
1/2 szklanki oleju + 2 łyżki
2-3 łyżki octu
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
pieprz ok 1 łyżeczka
1 łyżeczka majeranku
1-2 łyżeczki ostrej papryki
1 puszka pomidorów krojonych
Śledzie mocz w wodzie około 3 godziny,po czym osącz i pokrój.
Cebulę podsmaż na 2 łyżkach oleju a pomidory zblenduj z pozostałym olejem. Pomidory dodaj do cebuli. Dodaj ziele angielskie,liść laurowy i przyprawy. Sos smaż przez około 5 minut.
Odstaw by ostygło. Gdy sos pomidorowy ostygnie dodaj ocet i wymieszaj. Powstały sos dodaj do śledzi delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.