Składniki
Składniki:
10 filetów śledziowych matiasów
10 -15 suszonych śliwek kalifornijskich
3 duże cebule
4 łyżki oleju
Składniki na sos:
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki miodu płynnego
3/4 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
pieprz czarny
sól
Przepis
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1-2 godzin. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w piórka, a śliwki na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę odrobinę soli i szklimy chwilę. Cebula powinna być miękka, ale nie przypalona. Dodajemy śliwki i podsmażamy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, miód i wszystkie przyprawy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Na każdym filecie śledziowym układamy odrobinę cebuli ze śliwką. Zwijamy ciasno w roladkę i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym sosem z cebulą. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.