Przepis
Zupa krem ze szpinaku
Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
porcja rosołowa
1 cebula
por
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
natka kopru
natka pietruszki
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek (5 ząbków obrane)
1 czubata łyżka cząbru
1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/)
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.
Składniki na zupę do gotowego bulionu:
750 g świeżego szpinaku
1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :))
1 łyżka masła czosnkowego
1/2 chochelki bulionu
różowa sól himalajska
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka przyprawy włoskiej condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso ---- wy możecie użyć każdej dowolnej
1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
W głębokiej patelni roztapiamy masło i dodajemy bulion (1 chochelka). Dodajemy stopniowo szpinak, oczywiście umyty. Gdy szpinak zmniejszy swoja objętość dodajemy kolejne składniki z listy. Dusimy jakieś 5 minut. Odcedzamy i przekładamy szpinak do garnka z bulionem. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Miksujemy blenderem.
Dodatki do zupy:
jogurt naturalny typu greckiego
ser gorgonzola
jagody goi
suszone pomidory
suszone chilli
Nawet Juniorowi smakowało :) zupa z dinozaura :) :D