Zupa krem ze szpinaku

Ewelina
Zupy
16.10.2014 10:28
Zupa krem ze szpinaku

Przepis

Zupa krem ze szpinaku

Składniki i przepis na wywar (bulion):

Składniki:

porcja rosołowa

1 cebula

por

3 marchewki

2 pietruszki

1/4 selera

natka kopru

natka pietruszki

ziele angielskie

liście laurowe

czosnek (5 ząbków obrane)

1 czubata łyżka cząbru

1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/)

Przygotowanie wywaru:

Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.

Składniki na zupę do gotowego bulionu:

750 g świeżego szpinaku

1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :))

1 łyżka masła czosnkowego

1/2 chochelki bulionu

różowa sól himalajska

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka przyprawy włoskiej condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso ---- wy możecie użyć każdej dowolnej

1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

W głębokiej patelni roztapiamy masło i dodajemy bulion (1 chochelka). Dodajemy stopniowo szpinak, oczywiście umyty. Gdy szpinak zmniejszy swoja objętość dodajemy kolejne składniki z listy. Dusimy jakieś 5 minut. Odcedzamy i przekładamy szpinak do garnka z bulionem. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Miksujemy blenderem.

Dodatki do zupy:

jogurt naturalny typu greckiego

ser gorgonzola

jagody goi

suszone pomidory

suszone chilli

Nawet Juniorowi smakowało :) zupa z dinozaura :) :D

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną