Krem ze szpinaku

Ewelina
Fit
07.05.2015 8:38
Krem ze szpinaku

Składniki

400 g świeżego szpinaku

1 cebula

1 marchewka

3 średniej wielkości ziemniaki

2 ząbki czosnku

ok. 1 litr wody (może być gotowy bulion lub wywar)

świeżo mielony pieprz

sól do smaku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżka masła

1/3 szklanki śmietany kremówki

do podania:

u Nas

ser feta pokrojony w kostkę

kiełki rzodkiewki

inne opcjonalne dodatki:

grzanki

groszek ptysiowy

ser pleśniowy

ser żółty

chipsy z boczku

Przepis

Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę do miękkości. Następnie dodaje umyte i osuszone liście szpinaku, chwilę smażę, aby liście szpinaku zmniejszyły swoją objętość, na koniec doprawiam całość do smaku szczyptą soli oraz gałką muszkatołową.

W tym samym czasie w garnku zagotowuję wodę, dodaje pokrojoną w kostkę marchew oraz ziemniaki, gotuję do miękkości. Na koniec dodaję szpinak z cebulą, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i miksuję zupę na gładki, aksamitny krem. Do zupy po zmiksowaniu dolewam śmietankę, ewentualnie jeszcze raz doprawiam, ponownie zagotowuję i podaję z ulubionymi dodatkami.

U Nas krem pięknie prezentował się podany z fetą oraz kiełkami.