Składniki
400 g świeżego szpinaku
1 cebula
1 marchewka
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ząbki czosnku
ok. 1 litr wody (może być gotowy bulion lub wywar)
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
1/3 szklanki śmietany kremówki
do podania:
u Nas
ser feta pokrojony w kostkę
kiełki rzodkiewki
inne opcjonalne dodatki:
grzanki
groszek ptysiowy
ser pleśniowy
ser żółty
chipsy z boczku
Przepis
Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę do miękkości. Następnie dodaje umyte i osuszone liście szpinaku, chwilę smażę, aby liście szpinaku zmniejszyły swoją objętość, na koniec doprawiam całość do smaku szczyptą soli oraz gałką muszkatołową.
W tym samym czasie w garnku zagotowuję wodę, dodaje pokrojoną w kostkę marchew oraz ziemniaki, gotuję do miękkości. Na koniec dodaję szpinak z cebulą, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i miksuję zupę na gładki, aksamitny krem. Do zupy po zmiksowaniu dolewam śmietankę, ewentualnie jeszcze raz doprawiam, ponownie zagotowuję i podaję z ulubionymi dodatkami.
U Nas krem pięknie prezentował się podany z fetą oraz kiełkami.