Przepis
Składniki:
- 1 szkl. ryżu + 1 łyżeczka curry
- 150 g fileta z indyka + przyprawa do drobiu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 4 plastry ananasa pokrojone w kostkę
- 60 g słonecznika łuskanego
- 20 pieczarek konserwowych
- górna (liściasta) część ananasa
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Ryż gotujemy w 2 szklankach osolonej wody z dodatkiem curry, następnie go studzimy. W międzyczasie indyka kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce oleju z dodatkiem przyprawy do drobiu, solą i pieprzem, studzimy i łączymy z ryżem w głębokim naczyniu. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, kukurydzę i groszek z puszki. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy słonecznik ze szczyptą soli do złotości, dodajemy do reszty składników z dwoma łyżkami majonezu, dokładnie mieszamy. Wykładamy do półmiska i formujemy sałatką kształt ananasa, na końcu umieszczamy liściastą końcówkę ananasa a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pieczarki konserwowe.