Przepis
Przygotowanie: 45 minut
Na 12 porcji:
CIAS
5 jajek
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek kakao
1/4 szklanki oleju
PRZEŁOŻENIE:
2/3 szklanki cukru
2 tabliczki czekolady
4 żółtka
1/2 szklanki śmietany kremówki
4–5 łyżek rumu
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodawać stopniowo do masy, cały czas miksując. Na końcu wlać olej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 45 minut w 180°C. Cukier na krem zalać 1/4 szklanki wrzątku. Dodać pokruszoną czekoladę. Rozgotować na gęstą masę. Zmiksować z żółtkami, schłodzić. Dodać ubitą śmietanę. Ciasto przekroić na dwa placki. Nasączyć rumem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć 1/3 masy. Resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu.