Tort mocno czekoladowy

Krzysztof
Przepisy
23.11.2014 7:07
Tort mocno czekoladowy

Przepis

Przygotowanie: 45 minut

Na 12 porcji:

CIAS

5 jajek

2/3 szklanki cukru

cukier waniliowy

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

6 łyżek kakao

1/4 szklanki oleju

PRZEŁOŻENIE:

2/3 szklanki cukru

2 tabliczki czekolady

4 żółtka

1/2 szklanki śmietany kremówki

4–5 łyżek rumu

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodawać stopniowo do masy, cały czas miksując. Na końcu wlać olej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 45 minut w 180°C. Cukier na krem zalać 1/4 szklanki wrzątku. Dodać pokruszoną czekoladę. Rozgotować na gęstą masę. Zmiksować z żółtkami, schłodzić. Dodać ubitą śmietanę. Ciasto przekroić na dwa placki. Nasączyć rumem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć 1/3 masy. Resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu.