Przepis
Składniki
na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 25 dag masła
- 24 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki ciepłej wody
na krem:
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 kieliszek likieru amaretto
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki ciemnego kakao
do dekoracji:
- czekoladowe ziarenka kawy
- starta gorzka czekolada
Ciasto: kakao wymieszać z ciepłą wodą. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po jednym jajka, potem kakao, aromat waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 50-60 minut w 180C. Następnie wyjąć i ostudzić. Pokroić na trzy blaty.
Krem: czekoladę stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, wsypać kakao, dodać roztopioną czekoladę, na końcu nadal miksując wlać amaretto.
Gotowy krem podzielić na trzy części. Dwiema posmarować blaty ciasta, trzecią udekorować wierzch i boki tortu. Boki ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.