Tort czekoladowy

Ewelina
Ciasta
01.03.2015 8:47
Tort czekoladowy

Przepis

Składniki na biszkopt czekoladowy :

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 duża łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej

5 jajek + 2 żółtka

3 duże łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Białka ubijamy mikserem, w dużej misce na sztywno. Wsypujemy cukier i dalej ubijając wlewamy żółtka, następnie olej i mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Po wsypaniu mąk biszkopt delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 * C. Upieczony biszkopt poznamy po lekkim odstawaniu ciasta od ścianek formy.

Biszkopt studzony oraz dzielimy na trzy blaty.

Poncz do nasączania biszkoptu :

1 szklanka słodkiej herbaty

3 łyżki likieru orzechowego

Masa czekoladowa :

300 ml śmietany 30%

1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej wody

2 cukry waniliowe

150 g czekolady deserowej

2 białka

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce ubijamy bardzo zimną śmietanę z cukrami waniliowymi na sztywno. Czekoladę łamiemy na kawałki, ogrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy ubite białka, miksujemy robotem, następnie wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i czekoladę, dokładnie wszystko mieszamy. Masę odkładamy na 10 minut do lodówki.

Dodatkowo :

150 g czekolady deserowej, rozpuszczonej w mikrofalówce

1-2 kafelki zamrożone w zamrażalniku

1/2 pomarańczy pokrojonej na kawałki

Przygotowanie :

Pierwszy blat biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy, nasączamy ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy. Kładziemy drugi blat, nasączamy i masa, oraz ostatni blat ciasta, nasączamy, lekko dociskamy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Ciasto schładzamy w lodówce około 1-2 godzin. Ciasto wyciągamy z tortownicy.

Na zamrożony kafelek szybko rozsmarowujemy 2 łyżki płynnej czekolady, wyrównujemy nożem i ścinamy płat czekolady która już zdążyła zastygnąć. Owijamy nią biszkopt i czynność powtarzamy. Wierzch tortu również dekorujemy płatami czekolady lekko je falując. Na koniec układamy pomarańcze i posypujemy cukrem pudrem.

Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego.