Tort czekoladowy - przepis

Ewelina
Przepisy
16.02.2014 18:35
Tort czekoladowy - przepis

Przepis

Składniki

na ciasto:

- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- kilka kropli aromatu waniliowego

- 25 dag masła

- 24 dag cukru pudru

- 4 jajka

- 3 łyżki ciemnego kakao

- 4 łyżki ciepłej wody

na krem:

- 1 i 1/2 kostki masła

- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady

- 1 kieliszek likieru amaretto

- 2 szklanki cukru pudru

- 4 łyżki ciemnego kakao

do dekoracji:

- czekoladowe ziarenka kawy

- starta gorzka czekolada

Ciasto: kakao wymieszać z ciepłą wodą. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po jednym jajka, potem kakao, aromat waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 50-60 minut w 180C. Następnie wyjąć i ostudzić. Pokroić na trzy blaty.

Krem: czekoladę stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, wsypać kakao, dodać roztopioną czekoladę, na końcu nadal miksując wlać amaretto.

Gotowy krem podzielić na trzy części. Dwiema posmarować blaty ciasta, trzecią udekorować wierzch i boki tortu. Boki ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.