Przepis
Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
opakowanie ciasteczek Digestive
50 g masła
wiaderko sera 500g
opakowanie serka mascarpone 250 g
szklanka cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki kakao
tabliczka ciemnej czekolady
2 jajka
kubeczek gęstej smietany
opcjonalnie mały kieliszek kawowego likieru
ziarenka kawy, kakao i płatki czekolady do dekoracji
Rozpuścić tabliczkę czekolady i masło na małym ogniu, dodać pokruszone herbatniki. Powstałą masą wyłozyć forme do pieczenia. Rozpuścić drugą czekoladę wraz z kawą i ewentualnie likierem kawowym.
Ser zmiksować z mascarpone, śmietaną i cukrem na gładką masę. Dodać kakao, jaja oraz czekoladę rozpuszczoną z kawą, miksować do dokładnego połączenia się składników. Masę wylać na spód, następnie piec przez około 15 minut w nagrzanym do 195 stopni piekarniku. Pilnować żeby wierzch sernika sie nie przypalił. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 125 stopni, ciasto piec jeszcze przez 30 minut. Następnie całkowicie ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 40 minut. Przed podaniem udekorowac wiórkami czekolady i posypać kakao i ziarenkami kawy. Smacznego!