Sernik kawowy

Krzysztof
Przepisy
22.11.2014 23:13
Sernik kawowy

Przepis

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady

opakowanie ciasteczek Digestive

50 g masła

wiaderko sera 500g

opakowanie serka mascarpone 250 g

szklanka cukru

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

4 łyżki kakao

tabliczka ciemnej czekolady

2 jajka

kubeczek gęstej smietany

opcjonalnie mały kieliszek kawowego likieru

ziarenka kawy, kakao i płatki czekolady do dekoracji

Rozpuścić tabliczkę czekolady i masło na małym ogniu, dodać pokruszone herbatniki. Powstałą masą wyłozyć forme do pieczenia. Rozpuścić drugą czekoladę wraz z kawą i ewentualnie likierem kawowym.

Ser zmiksować z mascarpone, śmietaną i cukrem na gładką masę. Dodać kakao, jaja oraz czekoladę rozpuszczoną z kawą, miksować do dokładnego połączenia się składników. Masę wylać na spód, następnie piec przez około 15 minut w nagrzanym do 195 stopni piekarniku. Pilnować żeby wierzch sernika sie nie przypalił. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 125 stopni, ciasto piec jeszcze przez 30 minut. Następnie całkowicie ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 40 minut. Przed podaniem udekorowac wiórkami czekolady i posypać kakao i ziarenkami kawy. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną