Przepis
Na 14 porcji:
1 kg śliwek
250 g masła
180 g cukru
cukier waniliowy
5 jajek
2–3 łyżki mleka
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
Śliwki opłukać, osuszyć, każdy owoc przekroić na pół i usunąć pestkę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ucierając, dodawać po jednym jaj- ku i wlewać mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać stopniowo do maślano-żółtkowej masy. Na końcu całość dobrze wymieszać. 1/3 ciasta wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką formę. Obłożyć śliwkami. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch ciasta wyrównać. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić. Wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.