Ciasto piaskowe ze śliwkami

Krzysztof
Ciasta
23.11.2014 7:06
Ciasto piaskowe ze śliwkami

Przepis

Na 14 porcji:

1 kg śliwek

250 g masła

180 g cukru

cukier waniliowy

5 jajek

2–3 łyżki mleka

500 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

masło i tarta bułka do formy

cukier puder do posypania

Śliwki opłukać, osuszyć, każdy owoc przekroić na pół i usunąć pestkę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ucierając, dodawać po jednym jaj- ku i wlewać mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać stopniowo do maślano-żółtkowej masy. Na końcu całość dobrze wymieszać. 1/3 ciasta wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką formę. Obłożyć śliwkami. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch ciasta wyrównać. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić. Wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.