Tort Snickers :) Zrób to sam!

Krzysztof
Ciasta
11.09.2013 11:27
Tort Snickers :) Zrób to sam!

Przepis

Tort snickers z budyniem

Składniki:

150 g masła

1/2 budyniu śmietankowego

150 ml mleka

7 łyżek cukru

6 jajek

6 łyżek mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżka kakao

1 puszka kajmaku

1/2 szklanki słonych orzeszków ziemnych + 1/3 szklanki orzeszków do posypania tortu

Krem: zagotować mleko z 3 łyżkami cukru, dodać rozrobiony budyń, zagotować i wystudzić. Budyń połączyć ze 100 g masła.

Polewa czekoladowa: Rozpuścić 50 g masła, dodać 4 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i 80 ml mleka, gotować, aż cukier się rozpuści i polewa zgęstnieje.

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka, w drugiej misce przesiać mąkę z 1 łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. Sypkie produkty dodać do piany i delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej formy i piec 35-40 min w temp. 180 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 placki. Na pierwszy nakładamy krem kajmakowy i posypujemy posiekanymi orzechami, przykrywamy drugim, na to krem budyniowy, przykrywamy ostatnim plackiem, a całość polewamy czekoladową polewą i posypujemy posiekanymi orzeszkami. Smacznego!