Przepis
Tort snickers z budyniem
Składniki:
150 g masła
1/2 budyniu śmietankowego
150 ml mleka
7 łyżek cukru
6 jajek
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżka kakao
1 puszka kajmaku
1/2 szklanki słonych orzeszków ziemnych + 1/3 szklanki orzeszków do posypania tortu
Krem: zagotować mleko z 3 łyżkami cukru, dodać rozrobiony budyń, zagotować i wystudzić. Budyń połączyć ze 100 g masła.
Polewa czekoladowa: Rozpuścić 50 g masła, dodać 4 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i 80 ml mleka, gotować, aż cukier się rozpuści i polewa zgęstnieje.
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka, w drugiej misce przesiać mąkę z 1 łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. Sypkie produkty dodać do piany i delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej formy i piec 35-40 min w temp. 180 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 placki. Na pierwszy nakładamy krem kajmakowy i posypujemy posiekanymi orzechami, przykrywamy drugim, na to krem budyniowy, przykrywamy ostatnim plackiem, a całość polewamy czekoladową polewą i posypujemy posiekanymi orzeszkami. Smacznego!