Przepis
ciasto kruche:
280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)
150 gramów zimnego masła
4 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
zalewa:
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
80 gramów cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
2 jaja
dodatkowo:
około 450 gramów śliwek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić jajo, wyrobić szybko kruche ciasto. Ciasta nie wkładamy do lodówki.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, po bokach zostawić 1,5 cm rancik, ciasto nakłuć w wielu miejscach.
Wypestkowane śliwki poukładać na cieście w ten oto sposób:
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy około 15 minut.
W tym czasie wszystkie składniki zalewy krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
Po upływie w/w czasu otwieramy piekarnik, ciasto zalewamy masą śmietanowo - jajeczną.
Pieczemy dalej około 45 minut, do zezłocenia zalewy.
Ostatnie 10 minut możemy przejść na termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Ciasto kroimy całkowicie ostudzone.