Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową

Ewelina
Ciasta
01.08.2014 10:04
Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową

Przepis

ciasto kruche:

280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)

150 gramów zimnego masła

4 płaskie łyżki cukru

1 płaska łyżka cukru z wanilią

1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

zalewa:

3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)

80 gramów cukru

1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

2 jaja

dodatkowo:

około 450 gramów śliwek

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić jajo, wyrobić szybko kruche ciasto. Ciasta nie wkładamy do lodówki.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, po bokach zostawić 1,5 cm rancik, ciasto nakłuć w wielu miejscach.

Wypestkowane śliwki poukładać na cieście w ten oto sposób:

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy około 15 minut.

W tym czasie wszystkie składniki zalewy krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

Po upływie w/w czasu otwieramy piekarnik, ciasto zalewamy masą śmietanowo - jajeczną.

Pieczemy dalej około 45 minut, do zezłocenia zalewy.

Ostatnie 10 minut możemy przejść na termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

Ciasto kroimy całkowicie ostudzone.