Przepis
Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską
To miała być tradycyjna litewska babka ziemniaczana, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wprawdzie nie to samo, ale też nieźle :)
SKŁADNIKI:
1,4 kg ziemniaków – waga po obraniu
1 cebula
5 parówek o dużej zawartości mięsa (podobno)
kilka plasterków kiełbasy tatrzańskiej
1 łyżka smalcu + do wysmarowania formy
2 ząbki czosnku
2 duże jajka
sól
świeżo zmielony pieprz
do podania: kwaśna śmietana i posiekana dymka
WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcedzić płyn (zrobiłam to na bardzo gęstym sicie).
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, obsmażyć razem z cebulą na rozgrzanym smalcu. Pod koniec dołożyć drobno posiekaną kiełbasę tatrzańską. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Formę do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 stopni z termo obiegiem.
Do ziemniaków dodać obsmażoną z cebulą wędlinę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię (masa powinna mieć wysokość około 5 cm).
Piec około 70 minut.
Podawać na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej dymki.