Babka ziemniaczana z parówkami

Ewelina
Przepisy
22.09.2014 9:38
Babka ziemniaczana z parówkami

Przepis

Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską

To miała być tradycyjna litewska babka ziemniaczana, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wprawdzie nie to samo, ale też nieźle :)

SKŁADNIKI:

1,4 kg ziemniaków – waga po obraniu

1 cebula

5 parówek o dużej zawartości mięsa (podobno)

kilka plasterków kiełbasy tatrzańskiej

1 łyżka smalcu + do wysmarowania formy

2 ząbki czosnku

2 duże jajka

sól

świeżo zmielony pieprz

do podania: kwaśna śmietana i posiekana dymka

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcedzić płyn (zrobiłam to na bardzo gęstym sicie).

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, obsmażyć razem z cebulą na rozgrzanym smalcu. Pod koniec dołożyć drobno posiekaną kiełbasę tatrzańską. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Formę do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 stopni z termo obiegiem.

Do ziemniaków dodać obsmażoną z cebulą wędlinę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię (masa powinna mieć wysokość około 5 cm).

Piec około 70 minut.

Podawać na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej dymki.