Ciasto Cappuccino

Krzysztof
Ciasta
23.05.2014 7:56
Ciasto Cappuccino

Przepis

Składniki

-4 jajka

-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

-1/2 szkl. mąki pszennej

-3/4 szkl. cukru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki kakao

-cukier waniliowy

-budyń śmietankowy

-kostka masła

-1 l. mleka

-10 dag kawy cappuccino

-4 łyżki żelatyny

-2 op. bitej śmietany (tzw. Śnieżki)

-zagęstnik do bitej śmietany (tzw. Śmietan-fix)

Przygotowanie

Białka ubić dodając cukier. Mieszać, dodając żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 40 minut w temp. 160st.

Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałą masą karpatkową posmarować ciepły biszkopt. Schłodzić.

1/3 szkl. mleka odlać do kubka, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić w odlanym mleku i wlać do gotującego się. Zagotować, ostudzić. Wstawić na godzinę do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Schłodzone cappuccino zmiksować z bitą śmietaną i zagęstnikiem na puszystą masę. Dodać żelatynę, miksować 2-3 minuty. Masę wyłożyć jako drugą warstwę na biszkopt. Wstawić do lodówki. Wierzch można przyozdobić np. przesianym przez sitko kakao.