Przepis
Składniki
-4 jajka
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
-1/2 szkl. mąki pszennej
-3/4 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-cukier waniliowy
-budyń śmietankowy
-kostka masła
-1 l. mleka
-10 dag kawy cappuccino
-4 łyżki żelatyny
-2 op. bitej śmietany (tzw. Śnieżki)
-zagęstnik do bitej śmietany (tzw. Śmietan-fix)
Przygotowanie
Białka ubić dodając cukier. Mieszać, dodając żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 40 minut w temp. 160st.
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałą masą karpatkową posmarować ciepły biszkopt. Schłodzić.
1/3 szkl. mleka odlać do kubka, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić w odlanym mleku i wlać do gotującego się. Zagotować, ostudzić. Wstawić na godzinę do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Schłodzone cappuccino zmiksować z bitą śmietaną i zagęstnikiem na puszystą masę. Dodać żelatynę, miksować 2-3 minuty. Masę wyłożyć jako drugą warstwę na biszkopt. Wstawić do lodówki. Wierzch można przyozdobić np. przesianym przez sitko kakao.