Przepis
10 śliwek
1 jajko
1 łyżka mąki orkiszowej razowej (może być żytnio razowa)
1 łyżka oliwy
2 łyżka ksylitolu (albo miodu)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
50gr białego sera
łyżka migdałów
100ml mleka
3 łyżki płatków żytnich
Owoce podziel na połówki i ułóż na patelni. Duś je pod przykryciem do 10min, czasami podlewając wodą.
Kruszonka jest bardzo łatwa. Wrzuć wszystko do miksera i zmiksuj. Konsystencja powinna być gęsto-naleśnikowa. Jeśli będzie za rzadkie dodaj płatków owsianych jeśli za gęste dolej mleka.
Ułóż śliwki w naczyniu żaroodpornym i zalej ciastem.
Piecz około 20 min w 180 stopniach
//Za przepis i zdjęcie serdecznie dziękujemy pani Agacie :)