Przepis
Spód:
130 g miękkiego masła
5 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)
Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)
0,5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
5 jajek
60 g budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno do sera dodajemy przesiane budynie oraz mleko i ponownie mieszamy ręcznie.
Wszystkie białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.