Puszysty sernik

Krzysztof
Przepisy
19.12.2014 7:06
Puszysty sernik

Przepis

Spód:

130 g miękkiego masła

5 łyżek cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.

Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.

Masa serowa:

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)

0,5 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

5 jajek

60 g budyniu śmietankowego

1 szklanka cukru

Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno do sera dodajemy przesiane budynie oraz mleko i ponownie mieszamy ręcznie.

Wszystkie białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.