Przepis
NA 12 PORCJI:
Ciasto:
75 g mąki
3–4 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
100 g cukru
Nadzienie i dekoracja:
300 ml śmietany 30 proc.
400 g twarogu
1–2 łyżki syropu waniliowego
łyżeczka cynamonu
250 g gorzkiej czekolady
400 g serka mascarpone
150 g cukru
słoik wiśni drylowanych
150 g wiórków czekoladowych
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić z 4 łyżkami zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z suchymi składnikami i pianą. Masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 10–15 minut w 200°C. Przełożyć na ręcznik obsypany cukrem i zostawić od wystygnięcia. Śmietanę ubić. Twaróg wymieszać z syropem waniliowym, cynamonem i połową bitej śmietany. Schłodzić. Czekoladę roztopić i ostudzić. Mascarpone wymieszać z cukrem, roztopioną czekoladą, masą z lodówki i pozostałą bitą śmietaną. Dodać pokrojone wiśnie. Krem rozprowadzić na cieście i zwinąć je. Posypać wiórkami czekoladowymi. Dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem