Czekoladowa rolada z wiśniami

Krzysztof
Przepisy
22.11.2014 22:41
Czekoladowa rolada z wiśniami

Przepis

NA 12 PORCJI:

Ciasto:

75 g mąki

3–4 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

4 jajka

100 g cukru

Nadzienie i dekoracja:

300 ml śmietany 30 proc.

400 g twarogu

1–2 łyżki syropu waniliowego

łyżeczka cynamonu

250 g gorzkiej czekolady

400 g serka mascarpone

150 g cukru

słoik wiśni drylowanych

150 g wiórków czekoladowych

cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić z 4 łyżkami zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z suchymi składnikami i pianą. Masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 10–15 minut w 200°C. Przełożyć na ręcznik obsypany cukrem i zostawić od wystygnięcia. Śmietanę ubić. Twaróg wymieszać z syropem waniliowym, cynamonem i połową bitej śmietany. Schłodzić. Czekoladę roztopić i ostudzić. Mascarpone wymieszać z cukrem, roztopioną czekoladą, masą z lodówki i pozostałą bitą śmietaną. Dodać pokrojone wiśnie. Krem rozprowadzić na cieście i zwinąć je. Posypać wiórkami czekoladowymi. Dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem