Przepis
Na ciasto:
4 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Na krem:
250g serka mascarpone
250g śmietany 36%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka dżemu truskawkowego
Dodatkowo:
250g borówek
400g truskawek
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy z szczyptą soli na "sztywno".
Żółtka ucieramy na biało z cukrem.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy do żółtek. Ucieramy nadal, dodając kakao. 'Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-12min w temp. 180°C.
Wyjmujemy i od razu przekładamy na papier wysmarowany olejem do góry papierem na którym się piekło ciasto.
Zwijamy roladę i odkładamy do wystygnięcia.
W miedzy czasie przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Odkładamy 2 łyżki kremu. Do reszty dodajemy dżem i ¾ porcji truskawek. Ponownie miksujemy.
Ciasto rozkładamy i rozsmarowujemy na nim krem.
Na krem rozkładamy borówki - lekko dociskając dłonią.
Zwijamy roladę. Odłożonym kremem smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami i polewą czekoladową.
Odstawiamy do lodówki na ok.1-2godz.
Następnie kroimy i zjadamy:)