Przepis
Zimą też musimy dawać sobie zastrzyk witamin, oczywiście nie w żadnych suplementach ale świeżych owocach i warzywach. Takie sałatki zawsze poprawiają mi humor, a przede wszystkim są świetnym śniadanie czy kolacją. Szybkie przygotowanie jest alternatywą na drugie śniadanie w pracy.
Składniki:
50 g świeżej roszponki
2 pomidory
200 g sera feta
1 cebula
1 pomarańcza
1 łyżeczka oregano , bazylii
ok 2 łyżek oleju z pestek dyni
Sól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli)
Przygotowanie:
Roszponkę umyć, osuszyć i przerzucić do miski, pomidora pokroić na ćwiartki , cebulę na piórka, ser w kosteczkę, pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wszystko sprószyć oregano, bazylią i pieprzem i polać olejem z pestek dyni.