Przepis
Składniki
7 jajek
50 dkg mąki
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
zapach cytrynowy
250 gram margaryny
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki gestej kwaśniej śmietany
30 -40 dkg jagód
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 cukru waniliowego
3 czubate łyżki cukru
10 dkg masła(wszystko wymieszać ręką)
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zapach,mąki,śmietaną,żółtka,wszystko wymieszać.
Na końcu dodać ubitą pianę,z odrobiną soli,delikatnie wymieszać.
Blaszkę wysmarować masłem,wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć część ciasta,posypać jagodami,na to wyłożyć resztę ciasta,posypać jagodami i kruszonką.
Piec w 180 ºC około 50-55 min.
Z tej porcji wychodzą 2 keksówki 11x40 cm.