Niestety, poza mną takiej panienki nikt z moich domowników by nie ruszył, dlatego postanowiłam zamienić masę na budyniową z wiśniówką, a chcąc zachować słodko-kwaśny charakter ciasta dołożyłam do niego wiśniową frużelinę i polewę z dodatkiem soku z cytryny – tak powstała panienka wiśniowa 🙂 Składniki: ( na blachę o wymiarach 20 x 32 cm ) ciasto 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone ) 8 białek 4 żółtka ( pozostałe zużyjemy do masy ) masa 4 żółtka 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru ) 2 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wiśniówki 250 g miękkiego masła ponadto: do posmarowania 450 g frużeliny wiśniowej ( można zastąpić konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina soku z cytryny ) Polewa z żelatyną: 100 g białej czekolady 200 g śmietanki 30% 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny ) Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. składniki frużeliny 450 g wiśni mrożonych 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki żelatyny Ja zrobiłam polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa labo lukier. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. W ubiegłym roku, w okresie przedświątecznym wypatrzyłam sobie ciasto o nazwie Makowa panienka. Następnie dodać sok z cytryny i podgrzewać. Ciasto nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia, dlatego zwróćcie szczególną uwagę, by dobrze ubić jajka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity, kolejno dodawać żółtka. Odstawić z ognia, przykryć i wystudzić. Niedawno dokładnie przeczytałam składniki i dopiero zorientowałam się, że ciasto makowo-kokosowe przełożone jest masą cytrynową. Zagotować i odstawić z palnika. Zapisałam w zakładce do wypróbowania i czekałam rok, aż znów nadejdzie pora maku. Wymieszać Frużelina: Owoce umieścić w rondelku, zasypać cukrem i rozmrozić. Masa: Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka. Piec jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut. Sposób wykonania: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę.