Składniki
Składniki:
biszkopt
*100 g mąki
*100 g cukru
*4 jajka
*szczypta soli
*łyżeczka proszku do pieczenia
krem
*1 serek mascarpone
* 330 ml kremówki (śmietany 30%)
*cukier
konfitura wiśniowa
*ok. 1 kg wiśni
*cukier do smaku
*Konfitur-Fix
Przepis
Wykonanie:
*blaszkę wykładamy papierem piekarniczym
*oddzielamy żółtka od białek
*do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
*następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy
*na koniec pomału wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia (miksujemy na zwolnionych obrotach)
*ciasto wylewamy równomiernie na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (pieczemy ok. 30 min.)
*w tym czasie, w rondelku smażymy wcześniej wydrylowane wiśnie
*dodajemy cukier a pod koniec smażenia dosypujemy Konfitur-Fix i nadal smażymy
*konfiturę odstawiamy do przestudzenia
*do śmietany dodajemy serek mascarpone a następnie mieszamy, żeby uzyskać jednolitą masę
*upieczony biszkopt (jeszcze ciepły) wyciągamy z pieca i układamy na lnianej ściereczce
*całość zwijamy w rulon
*w międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem
*rozwijamy ciasto, na które najpierw nakładamy konfiturę a następnie krem
*całość zwijamy
*roladę wkładamy do lodówki
*przed podaniem zdobimy ją konfiturą i posypujemy cukrem pudrem
SMACZNEGO!