ROLADA Z KREMEM I KONFITURĄ Z WIŚNI

Monika
Ciasta
11.07.2016 18:05
ROLADA Z KREMEM I KONFITURĄ Z WIŚNI

Składniki

Składniki:

biszkopt

*100 g mąki

*100 g cukru

*4 jajka

*szczypta soli

*łyżeczka proszku do pieczenia

krem

*1 serek mascarpone

* 330 ml kremówki (śmietany 30%)

*cukier

konfitura wiśniowa

*ok. 1 kg wiśni

*cukier do smaku

*Konfitur-Fix

Przepis

Wykonanie:

*blaszkę wykładamy papierem piekarniczym

*oddzielamy żółtka od białek

*do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę

*następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy

*na koniec pomału wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia (miksujemy na zwolnionych obrotach)

*ciasto wylewamy równomiernie na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (pieczemy ok. 30 min.)

*w tym czasie, w rondelku smażymy wcześniej wydrylowane wiśnie

*dodajemy cukier a pod koniec smażenia dosypujemy Konfitur-Fix i nadal smażymy

*konfiturę odstawiamy do przestudzenia

*do śmietany dodajemy serek mascarpone a następnie mieszamy, żeby uzyskać jednolitą masę

*upieczony biszkopt (jeszcze ciepły) wyciągamy z pieca i układamy na lnianej ściereczce

*całość zwijamy w rulon

*w międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem

*rozwijamy ciasto, na które najpierw nakładamy konfiturę a następnie krem

*całość zwijamy

*roladę wkładamy do lodówki

*przed podaniem zdobimy ją konfiturą i posypujemy cukrem pudrem

SMACZNEGO!