Rosół wietnamski z kurczakiem

Ewelina
Zupy
22.11.2014 12:41
Rosół wietnamski z kurczakiem

Przepis

Rosół wietnamski z kurczakiem

Wyjątkowy smak tej zupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej.

Składniki:

2 filety z kurczaka

2 cebule

1 ostra papryczka

1 limonka

25 dag szpinaku

400 ml mleczka kokosowego

1 łyżka curry

½ szklanki bulionu drobiowego

sól do smaku

Wykonanie:

Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę drobno posiekać, a limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego, dodać cebulę z papryczką, startą skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku.