Surówka z pora

Ewelina
Sałatki
22.11.2014 12:14
Surówka z pora

Przepis

Por pochodzi z Azji Mniejszej.Posiada on mało kalorii i dużo wartości odżywczych,dlatego nie powinno zabraknąć go w żadnej kuchni.Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań głównych.Bardzo dobrze komponuje się z drobiem.Jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Surówka z pora

Składniki:

1/2 małej kapusty białej

2 duże pory

3 łyżki majonezu

150 g śmietany 18%

1/2 puszki kukurydzy

pieprz

sól

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy drobno.Pory oczyszczamy i kroimy cieniutko w półplasterki.Kukurydzę odcedzamy.Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.Przygotowujemy sos.Majonez mieszamy ze śmietaną i przyprawami.Odstawiamy na jakieś 15 minut,aby składniki się połączyły.Dodajemy sos do warzyw i mieszamy.

Inspiracja: Przepis rodzinny.