Przepis
Por pochodzi z Azji Mniejszej.Posiada on mało kalorii i dużo wartości odżywczych,dlatego nie powinno zabraknąć go w żadnej kuchni.Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań głównych.Bardzo dobrze komponuje się z drobiem.Jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Surówka z pora
Składniki:
1/2 małej kapusty białej
2 duże pory
3 łyżki majonezu
150 g śmietany 18%
1/2 puszki kukurydzy
pieprz
sól
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno.Pory oczyszczamy i kroimy cieniutko w półplasterki.Kukurydzę odcedzamy.Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.Przygotowujemy sos.Majonez mieszamy ze śmietaną i przyprawami.Odstawiamy na jakieś 15 minut,aby składniki się połączyły.Dodajemy sos do warzyw i mieszamy.
Inspiracja: Przepis rodzinny.