Pyszny kapuśniak

Ewelina
Zupy
22.11.2014 11:50
Pyszny kapuśniak

Przepis

Kapuśniak wegetariański z ciecierzycą

Ostatnio publikowałam na blogu prosty przepis na tradycyjny kapuśniak. Dziś nieco w odmiennej formie- ze zdrową i smaczną ciecierzycą.

Składniki:

25 dag ciecierzycy

1 mała główka kapusty włoskiej

1 cebula

2 marchewki

2 łyżki oleju

1 ½ szklanki bulionu z kostki

10 dag serka topionego

2 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc, ugotować przez 40 minut. Cebulę posiekać, marchew pokroić, kapustę poszatkować. Rozgrzać olej, wrzucić ciecierzycę i podsmażyć . Dodać cebulę, marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Włożyć kapustę, wlać bulion, przełożyć do garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić solą i pieprzem. Ser rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem następnie włożyć do zupy.