Zupka chińska z kurczakiem

Krzysztof
Zupy
23.06.2014 7:24
Zupka chińska z kurczakiem

Przepis

Składniki na ok. 4 porcje:

25 dag piersi z kurczaka

Puszka pędów bambusa (225g)

25g grzybów mun

50g makaronu ryżowego

Biała część pora – kilka cm

1,5l bulionu

4 łyżki sosu sojowego

½ łyżeczki imbiru mielonego

0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa

1 mała marchewka

1 ząbek czosnku

Sól

2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posolić i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju.

Grzyby mun i makaron zalać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki.

Marchew obrać, pokroić w słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut.

Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy.

Smacznego,