Przepis
Składniki na ok. 4 porcje:
25 dag piersi z kurczaka
Puszka pędów bambusa (225g)
25g grzybów mun
50g makaronu ryżowego
Biała część pora – kilka cm
1,5l bulionu
4 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki imbiru mielonego
0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku
Sól
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posolić i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju.
Grzyby mun i makaron zalać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki.
Marchew obrać, pokroić w słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut.
Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy.
Smacznego,