Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami.

Niezły
Makarony
22.11.2014 8:54
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami.

Przepis

Uwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :)

Przepis jest na obiad dla 6 osób.

Składniki:

1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk)

250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny)

150 g pieczarek

3 ząbki czosnku

1 cebula

puszka pomidorów bez skórki

2 łyżki masła

1 szklanka bulionu

300 g sera ( użyłam goudy)

1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki

0,5 łyżeczki chilli

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał.

Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.

Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem.