Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce

Krzysztof
Obiad
02.06.2014 11:11
Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce

Przepis

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 łyżeczki przyprawy gyros

1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki curry

panierka:

szklanka mąki pszennej

2 jajka

ok. 3 łyżek mleka

1/2 łyżeczki wegety

bułka tarta

1/2 szklanki lekko rozdrobnionych płatków kukurydzianych

1. Piersi z kurczaka porcjujemy, lekko rozbijamy. Przyprawę gyros, paprykę i curry mieszamy ze sobą, a następnie obtaczamy w nich kawałki kurczaka. 2/3 szklanki mąki pszennej wsypujemy do osobnego naczynia, jajka roztrzepujemy z 1/3 szklanki mąki, mlekiem i wegetą. Do bułki tartej dodajemy płatki kukurydziane.

2. Kurczaka panierujemy następująco:

- mąka

- jajka z mąką i mlekiem

- buka tarta z płatkami kukurydzianymi

3. Kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z każdej ze stron. Ja je podałam z rukolą i młodymi ziemniaczkami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną