Przepis
Muszle nadziewane mięsem mielonym pod serową kołderką.
Składniki
-1/2 kg makaronu conchiglioni
-1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-1 mała cebula
-1 puszka pomidorów w kawałkach (400g)
-1 puszka czerwonej fasolki (400g)
-1 puszka kukurydzy (340g)
sól, oregano, bazylia, tymianek
oraz:
- kulka mozarelli 125 g
- 100 ml śmietany 18%,
- 100 ml słodkiej 30 %,
-zioła do spaghetti
Muszle podgotować w osolonej wodzie 6-7 min. odcedzić, zahartowć i przestudzić.
Na patelni zaszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, wrzucić mięso, przesmażyćkilka minut, żeby straciło różowy kolor. Dodać pomidory, dusić pod przykryciem ok.15 min. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę(opłukaną na sicie pod bieżącą wodą) oraz sól i zioła do smaku. Dusić razem 1 min, przestudzić.
Nadziewać muszle farszem, ciasno ułożyć w dwóch żaroodpornych naczyniach, wysmarowanych masłem.
Obie śmietany połączyć, dodać ziół do spaghetti- ilość wg uznania. Mozarellę pokroić na małe plasterki, położyć na muszle, zalać przygotowaną śmietaną z ziołami. Zapiekać pod przykryciem ok.15 min, potem odkryć i zapiekać jeszcze z 10 min.