Zapiekane muszle nadziewane mięsem mielonym

Ewelina
Makarony
26.05.2014 12:34
Zapiekane muszle nadziewane mięsem mielonym

Przepis

Muszle nadziewane mięsem mielonym pod serową kołderką.

Składniki

-1/2 kg makaronu conchiglioni

-1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

-1 mała cebula

-1 puszka pomidorów w kawałkach (400g)

-1 puszka czerwonej fasolki (400g)

-1 puszka kukurydzy (340g)

sól, oregano, bazylia, tymianek

oraz:

- kulka mozarelli 125 g

- 100 ml śmietany 18%,

- 100 ml słodkiej 30 %,

-zioła do spaghetti

Muszle podgotować w osolonej wodzie 6-7 min. odcedzić, zahartowć i przestudzić.

Na patelni zaszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, wrzucić mięso, przesmażyćkilka minut, żeby straciło różowy kolor. Dodać pomidory, dusić pod przykryciem ok.15 min. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę(opłukaną na sicie pod bieżącą wodą) oraz sól i zioła do smaku. Dusić razem 1 min, przestudzić.

Nadziewać muszle farszem, ciasno ułożyć w dwóch żaroodpornych naczyniach, wysmarowanych masłem.

Obie śmietany połączyć, dodać ziół do spaghetti- ilość wg uznania. Mozarellę pokroić na małe plasterki, położyć na muszle, zalać przygotowaną śmietaną z ziołami. Zapiekać pod przykryciem ok.15 min, potem odkryć i zapiekać jeszcze z 10 min.