Przepis
Dziś światowy Dzień Makaronu :) Jako ogromna fanka makaronu, nie mogłam sobie tego dnia odpuścić. Świętuję i dlatego proponuję Wam dziś prosty i szybki sposób na makaron ;)
Makaron z szynką parmeńską i pieczarkami
szklanka makaronu (suchego) w kształcie serduszek (oczywiście można użyć innego kształtu)
5 plastrów szynki parmeńskiej
ząbek czosnku
300g pieczarek
pieprz czarny świeżo mielony
100ml śmietany 12%
tarta mozzarella
oliwa
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek obieramy, przeciskamy prosto na rozgrzaną patelnię. Chwilkę smażymy. Następnie dorzucamy szynkę parmeńską pokrojoną w cienkie pasy. Podsmażamy ok. 2 minut, po czym przekładamy całość na jakąś miseczkę i odstawiamy.
Na tej samej patelni znów rozgrzewamy oliwę i tym razem będziemy smażyć pieczarki, które wcześniej musimy umyć i pokroić w półtalarki. Przyprawiamy je pieprzem, szczyptą soli. Smażymy ok. 15 minut.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, oczywiście al dente ;) Odcedzamy i NIE przelewamy zimną wodą.
Pod koniec smażenie dolewamy śmietanę. ( ważne, aby miała ona temperaturę pokojową, tak aby nam się nie zważyła), dorzucamy szynkę parmeńską, mieszamy, próbujemy i ewentualnie przyprawiamy. Można dorzucić tutaj jeszcze natkę pietruszki, ale niestety o niej zapomniałam ;)
Do powstałego sosu przakładamy makaron, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
Na koniec posypujemy tartą mozzarellą lub parmezanem.