Makaron z szynką parmeńską i pieczarkami

Ewelina
Makarony
31.08.2014 7:06
Makaron z szynką parmeńską i pieczarkami

Przepis

Dziś światowy Dzień Makaronu :) Jako ogromna fanka makaronu, nie mogłam sobie tego dnia odpuścić. Świętuję i dlatego proponuję Wam dziś prosty i szybki sposób na makaron ;)

Makaron z szynką parmeńską i pieczarkami

szklanka makaronu (suchego) w kształcie serduszek (oczywiście można użyć innego kształtu)

5 plastrów szynki parmeńskiej

ząbek czosnku

300g pieczarek

pieprz czarny świeżo mielony

100ml śmietany 12%

tarta mozzarella

oliwa

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek obieramy, przeciskamy prosto na rozgrzaną patelnię. Chwilkę smażymy. Następnie dorzucamy szynkę parmeńską pokrojoną w cienkie pasy. Podsmażamy ok. 2 minut, po czym przekładamy całość na jakąś miseczkę i odstawiamy.

Na tej samej patelni znów rozgrzewamy oliwę i tym razem będziemy smażyć pieczarki, które wcześniej musimy umyć i pokroić w półtalarki. Przyprawiamy je pieprzem, szczyptą soli. Smażymy ok. 15 minut.

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, oczywiście al dente ;) Odcedzamy i NIE przelewamy zimną wodą.

Pod koniec smażenie dolewamy śmietanę. ( ważne, aby miała ona temperaturę pokojową, tak aby nam się nie zważyła), dorzucamy szynkę parmeńską, mieszamy, próbujemy i ewentualnie przyprawiamy. Można dorzucić tutaj jeszcze natkę pietruszki, ale niestety o niej zapomniałam ;)

Do powstałego sosu przakładamy makaron, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.

Na koniec posypujemy tartą mozzarellą lub parmezanem.