Przepis
Od dawna miałem ochotę zrobić nadziewane muszle makaronowe. Zadanie okazało się trudniejsze niż myślałem – sporo czasu zajęło mi ułożenie ich w taki sposób, żeby się nie przewracały podczas pieczenia. Ten drobny problem nie zmienia faktu, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nadzienie przygotowałem na bazie sosu beszamel z dodatkiem wiejskiej szynki, suszonych pomidorów i dodatku sera mozzarella. Wyszło fantastycznie. Nadziewane muszle są wyjątkowo sycące. Do dzieła!
Składniki (2-3 porcje):
makaron muszle – 12 sztuk (polecam ugotować kilka więcej, bo mogą się rozpaść)
mleko – 2 szklanki
mąka – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
ser mozzarella – 1 garść
szynka pokrojona w kostkę – 1 garść
pomidory suszone – 1 mała garść
sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Makaron typu muszle ugotuj w osolonej wodzie. Postaraj się, aby były dostatecznie miękkie, ponieważ lekko podeschną w piekarniku.
2. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku rozgrzej masło, wsyp mąkę i smaż całość przez kilkanaście sekund. Cały czas mieszaj zawartość za pomocą trzepaczki. Powoli dodawaj mleko. Zagotuj sos i gotuj jeszcze kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Dodaj starty ser, szynkę i pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
3. Makaron odsącz i zahartuj zimną wodą. Muszle nadziewaj za pomocą łyżki i układaj w naczyniu żaroodpornym. Nie jest to łatwe zadanie, ale przy odrobinie pomysłowości powinno się udać. Nadziewane muszle zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Powodzenia i Smacznego