Najlepsze domowe pączki karnawałowe

Krzysztof

Kulinaria

Jan. 13, 2015, 7:59 a.m.

Najlepsze domowe pączki karnawałowe

Składniki

Przepis

Porcja 20 pączków

Składniki:

500 g mąki

40 g świeżych drożdży

250 ml ciepłego mleka

50 g cukru

2 łyżki oleju

2 żółtka

szczypta soli

1 kieliszek rumu

tradycyjnie marmolada ok 100 g

1 l oleju do smażenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki przyprószyć cukrem pudrem.