Zupa cebulowa z makaronem sojowym

Niezły
Zupy
30.10.2014 6:48
Zupa cebulowa z makaronem sojowym

Przepis

Nie ma to jak przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Często w niedziele zamiast tradycyjnego rosołu mama przygotowało zupę cebulową, jednak w takiej wersji jadłam ją u siebie w domu. Wydawało by się, ze każdy zna zupę cebulową jednak ta jest wyjątkowa, tak jak nasze wspomnienia z nią związane. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i może wtedy zmienicie zdanie o zupie cebulowej. Moi znajomi zawsze kręcili nosem jak tylko mówiłam o tej zupie, a ostatnio coraz częściej słyszę, że robią ją w domu na obiad. Dlatego więc muszę się tym podzielić z wami :)

Składniki:

3 l bulionu

8 dużych cebul

50 ml sosu sojowego ( jak kto woli do smaku, może być więcej)

1 łyżeczka papryki słodkiej

szczypta cayenne

dodatki

makaron sojowy

sezam

starkowana jedna marchewka

Przygotowanie:

Cebulę siekamy na piórka i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu. W garnku podgrzewamy bulion i chochelkę bulionu dodajemy do smażonej cebuli, aby wydobyć jak najwięcej smaku. Całość przelewamy do bulionu, dodajemy sos sojowy, paprykę cayenne i zagotowujemy.

Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem.