Tajski burger

Tajski burger

Składniki na 5 burgerów:500 g mięsa wołowego mielonego3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*1 łyżka soku z limonki3 liście limonki kafir, pociętej w paski1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 dymki (biała część), drobno …

Składniki

Przepis

Składniki na 5 burgerów:

500 g mięsa wołowego mielonego

3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*

1 łyżka soku z limonki

3 liście limonki kafir, pociętej w paski

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

2 dymki (biała część), drobno posiekane

1 jajko

2 1/2 łyżki sosu rybnego

płatki chilli do smaku

Sałatka do burgera:

1 szklanka posiekanej sałaty rzymskiej

1/2 szklanki posiekanych listków mięty

2 dymki (zielona część), posiekane

3 łyżki soku z limonki

1 łyżka sosu rybnego

Dodatkowo:

5 maślanych bułek z sezamem

1 łyżka oleju

1 awokado, obrane, zgniecione widelcem

1 czerwona cebula, pokrojona w krążki

1 pomidor, pokrojony w plastry

sos Sriracha**

CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy na 5 równych części i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, kotleciki smażymy około 4 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.

2. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Bułki kroimy w poprzek i na suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony.

3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)

* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową

** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantego ketchupu

 http://tajskiesmaki.blogspot.com/2014/11/tajski-burger.html
Dagmara

Polecane