Przepis
Burger z frytkami
Klasyczne kotlety z mielonej wołowiny, podawane w ciepłej bułce, z pomidorem, sałatą, majonezem i ketchupem. Z domowymi frytkami.
Dodatki do mielonej wołowiny to posiekana cebulka i zioła: tymianek lub natka pietruszki. Można usmażyć też burgery bez wymienionych dodatków. Mięso doprawić jedynie solą, pieprzem, dodać roztrzepane jajko, uformować kotlety, obtoczyć w oliwie i usmażyć jak poniżej.
Składniki dla 2 osób:
2 burgery, przepis poniżej
2 bułki hamburgerowe z sezamem
2 liście sałaty
1 pomidor, pokrojony w plasterki
2 porcje frytek, przepis w dziale ZIEMNIAKI
ketchup i majonez
Składniki na 2 burgery:
• 250 g zmielonej wołowiny (polecam antrykot wołowy)
• 2 młode cebulki ze szczypiorkiem lub 1/2 średniej cebuli, drobno posiekane
• dowolnie: 1 łyżka posiekanego tymianku lub natki pietruszki
• sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 małe jajko, roztrzepane
• oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulkę wraz ze szczypiorkiem, lekko podsmażyć często mieszając. Przełożyć do miski, ostudzić.
Dodać zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką na jednolitą masę, uformować dwa kotlety.
Każdy kotlet wysmarować oliwą (tylko jeśli mięso było bardzo mało tłuste) i smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej grillowej) przez 6-8 minut, po 3-4 minuty z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez 5 minut z każdej strony).
• Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.
• Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
• Na kotleta ułożyć po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.
• Podawać z majonezem i ketchupem oraz frytkami. Przepis na domowe frytki znajduje się w dziele ZIEMNIAKI.