Zrób domowe burgery

Krzysztof
Obiad
14.01.2014 9:40
Zrób domowe burgery

Przepis

Burger z frytkami

Klasyczne kotlety z mielonej wołowiny, podawane w ciepłej bułce, z pomidorem, sałatą, majonezem i ketchupem. Z domowymi frytkami.

Dodatki do mielonej wołowiny to posiekana cebulka i zioła: tymianek lub natka pietruszki. Można usmażyć też burgery bez wymienionych dodatków. Mięso doprawić jedynie solą, pieprzem, dodać roztrzepane jajko, uformować kotlety, obtoczyć w oliwie i usmażyć jak poniżej.

Składniki dla 2 osób:

2 burgery, przepis poniżej

2 bułki hamburgerowe z sezamem

2 liście sałaty

1 pomidor, pokrojony w plasterki

2 porcje frytek, przepis w dziale ZIEMNIAKI

ketchup i majonez

Składniki na 2 burgery:

• 250 g zmielonej wołowiny (polecam antrykot wołowy)

• 2 młode cebulki ze szczypiorkiem lub 1/2 średniej cebuli, drobno posiekane

• dowolnie: 1 łyżka posiekanego tymianku lub natki pietruszki

• sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

• 1 małe jajko, roztrzepane

• oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulkę wraz ze szczypiorkiem, lekko podsmażyć często mieszając. Przełożyć do miski, ostudzić.

Dodać zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką na jednolitą masę, uformować dwa kotlety.

Każdy kotlet wysmarować oliwą (tylko jeśli mięso było bardzo mało tłuste) i smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej grillowej) przez 6-8 minut, po 3-4 minuty z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez 5 minut z każdej strony).

• Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.

• Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

• Na kotleta ułożyć po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.

• Podawać z majonezem i ketchupem oraz frytkami. Przepis na domowe frytki znajduje się w dziele ZIEMNIAKI.