Składniki
Składniki (na 3 porcje):
Sałatka
Stek wołowy – użyłam antrykot 360 gram
sól, pieprz
olej do smażenia steku
1/2 opakowania makaronu ryżowego (miałam akurat taki z dodatkiem tapioki, dlatego jest lekko zielony, ale polecam zwykły ryżowy lub sojowy)
2 marchewki
4-5 rzodkiewek
1/2 dużego ogórka
około 2 garści sałaty (można użyć mieszanki)
spora garść orzeszków ziemnych (niesolonych bez tłuszczu!)
kilka garstek kiełków (użyłam kiełków rzodkiewki)
1 papryczka chilli
1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżka oleju sezamowego do przygotowania makaronu
ewentualnie świeże listki kolendry dla ozdoby i smaku
Dressing
sok z 1 limonki
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego (można pominąć jeśli nie mamy)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1 papryczka chilli
Przepis
Najpierw przygotujmy warzywa. Bardzo fajnie jest jeśli kroimy każde na inny sposób, wtedy mamy różne tekstury w sałatce, ale również dużo atrakcyjniej to wygląda. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce, przekładamy do miski. Ogórka obieramy, ale tylko część, tak żeby był pasek obrany i pasek nieobrany – bardzo fajnie to wygląda, następnie przekrawamy na pół i kroimy w około pół-centymetrowe plasterki lekko pod kątem. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki (ja pokroiłam na mandolinie). Papryczkę chilli myjemy i kroimy lekko pod kątem w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy. Wszystkie warzywa ładnie układamy w dużej sałatkowej misce i dodajemy jeszcze kiełki.
Dressing: Papryczkę chilli kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy do małej miseczki. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki dressingu i bardzo dokładnie mieszamy aby się połączyły.
Kiedy wszystko mamy już gotowe zabieramy się za ciepłe składniki. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – z reguły należy go zalać wrzątkiem i przykryć na kilka minut. Po tym czasie makaron odcedzamy zalewamy łyżką sosu sojowego i łyżką oleju sezamowego żeby się nie skleił i nabrał smaku. Układamy go obok warzyw w misce.
W międzyczasie przygotowujemy stek. Pamiętajmy, aby stek wyjąć z lodówki około godzinę przed smażeniem, żeby nabrał temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (tak, żeby była kilkumilimetrowa warstewka). Stek oprószamy solą i pieprzem i smażymy po około 3-4 minuty z każdej strony (dla średniej grubości steku, żeby był lekko różowy w środku). Następnie wykładamy go na deskę i zostawiamy na około 3 minuty aby odpoczął. Po tym czasie stek kroimy w plasterki i układamy na sałatce.
Orzeszki ziemne prażymy lekko na suchej patelni, aż delikatnie się zrumienią. Następnie siekamy je trochę na drobniejsze kawałki i posypujemy nimi sałatkę.
Na koniec wszystko dokładnie polewamy sosem, mieszamy i zajadamy.