Przepis
Eton Mess to tradycyjny angielski deser,który jest serwowany zgodnie z tradycją z okazji corocznego turnieju krykieta w Eton College.Znany pod tą nazwą od XIX wieku, deser składa się z pokruszonej bezy, bitej śmietany i świeżych owoców.Kiwi znakomicie komponuje się ze słodką śmietaną.Można oczywiście użyć innych owoców.
Eton Mess
Składniki:
6-8 sztuk kiwi
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
około 30-40 malutkich bez
1-2 łyżeczki płynnego miodu
Przygotowanie:
Owoce kiwi obieramy ze skórki.Jedno kiwi odkładamy i kroimy w plasterki.Pozostałe owoce miksujemy na gładką masę i słodzimy do smaku miodem.Jeżeli kiwi jest dobrze dojrzałe możemy pominąć miód.Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier puder do smaku.W pucharkach układamy na zmianę mus z kiwi,pokruszone bezy i kremówkę.Ozdabiamy plasterkami kiwi.