Galaretka z owocami i panna cotta

Krzysztof
Przepisy
05.05.2014 12:38
Galaretka z owocami i panna cotta

Przepis

Składniki:

2 opakowania galaretki czerwonej

(u mnie wiśniowa)

ok. 1/2 kg owoców ( u mnie

porzeczka, porzeczko-agrest i wiśnie)

Składniki na panna cottę:

250 ml śmietany kremówki 30% UHT

250 ml mleka

80g cukru

3 łyżeczki żelatyny w proszku

1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.

Owoce umyć, oczyścić i wypestkować jeśli trzeba.

Gdy galaretka wystygnie dodać do niej owoce.

Do szklaneczek wlewać galaretkę z owocami

do ok.1/2 wysokości.Wstawić do lodówki aż całkowicie stężeje.

W tym czasie zrobić panna cottę. Żelatynę zalać 2 łyżkami

zimnej wody.Odstawić na ok. 5 minut.

Do garnuszka wlać mleko i śmietankę.

Dodać cukier, ziarenka wanilii lub ekstrakt.

Doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z gazu.

Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż się rozpuści.

Odstawić aż ostygnie.Wylać warstwę panna cotty na każdą galaretkę.

Wstawić do lodówki aż stężeje.

Przed podaniem ozdobić świeżymi owocami i miętą.

Źródło; http://coffekitchen.blogspot.com/search/label/desery

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną