Przepis
Składniki:
ok 300 g makaronu tagliatelle (przepis na makaron TUTAJ)
200 g śmietany 30%
100 g sera (użyłam sera długodojrzewającego)
50 g masła
pół pęczka natki pietruszki
pieprz, sól
10 cienkich plasterków boczku parzonego
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę umyć, osuszyć i posiekać.
Do garnka wrzucić masło oraz wlać śmietanę. Wymieszać. Dodać starty ser. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ser się już roztopi doprawić solą i pieprzem (najpierw spróbować, ponieważ przy niektórych serach sól nie będzie już potrzebna). Kiedy sos zgęstnieje dodać natkę pietruszki i wymieszać.
Na rozgrzanej patelni ułożyć całe plastry boczku i zarumienić. Gorący boczek położyć na kawałku ręcznika kuchennego i nakryć go drugim ręcznikiem, tak aby zdjąć nadmiar tłuszczu. Pokroić w paseczki.
W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić i wrzucić do garnka z sosem. Dobrze wymieszać. Makaron nałożyć na talerze i posypać chrupiącym boczkiem. Podawać na gorąco.