Tagliatelle z boczkiem w sosie serowo-śmietanowym

Ewelina
Makarony
08.07.2014 9:27
Tagliatelle z boczkiem w sosie serowo-śmietanowym

Przepis

Składniki:

ok 300 g makaronu tagliatelle (przepis na makaron TUTAJ)

200 g śmietany 30%

100 g sera (użyłam sera długodojrzewającego)

50 g masła

pół pęczka natki pietruszki

pieprz, sól

10 cienkich plasterków boczku parzonego

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę umyć, osuszyć i posiekać.

Do garnka wrzucić masło oraz wlać śmietanę. Wymieszać. Dodać starty ser. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ser się już roztopi doprawić solą i pieprzem (najpierw spróbować, ponieważ przy niektórych serach sól nie będzie już potrzebna). Kiedy sos zgęstnieje dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Na rozgrzanej patelni ułożyć całe plastry boczku i zarumienić. Gorący boczek położyć na kawałku ręcznika kuchennego i nakryć go drugim ręcznikiem, tak aby zdjąć nadmiar tłuszczu. Pokroić w paseczki.

W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić i wrzucić do garnka z sosem. Dobrze wymieszać. Makaron nałożyć na talerze i posypać chrupiącym boczkiem. Podawać na gorąco.