Przepis
spaghetti z boczkiem po swojsku
Danie to robię od niemal 20 lat, zawsze się udaje, szybko powstaje i jest naprawdę pyszne, a przy tym niedrogie, gorąco polecam :)
30 dag chudego wędzonego boczku
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
2 średnie cebule
1 kostka rosołowa lub Vegeta
przyprawa do potraw włoskich, słodka i ostra papryka, pieprz, ewentualnie sól
1/3 szklanki wody i 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu
Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na bardzo niewielkiej ilości oleju, następnie dodać pokrojoną cebulkę, razem poddusić przez kilka minut, zalać około 1 litrem wrzątku, wrzucić kostkę rosołową, dodać przyprawy, podgotować wszystko około 10 minut, następnie zagęścić mąką wymieszaną z wodą i zagotować, podawać z makaronem i startym serem żółtym, smacznego.