Pieczony ser z bagietką

Ewelina
Obiad
11.11.2014 11:59
Pieczony ser z bagietką

Przepis

Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Jego nazwa pochodzi od wsi o tej samej nawie w Normandii, gdzie w 1791 opracowano recepturę produkcji tego sera. Ser charakteryzuje się białawą pleśnią oraz kremowym środkiem, jest sprężysty, najczęściej formowany w krążki. U mnie dzisiaj pieczony camembert z ziołową bagietką i surowymi warzywami zwanymi po francusku Crudites.

Pieczony Camembert z bagietką i Crudites

Składniki:

ser Camembert 250g (u mnie kupiony w Lidlu w drewnianym opakowaniu)

1 bagietka ziołowa (gotowa do upieczenia w domu)

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

1 łyżka oliwy

przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Ser wyciągamy z folii, lekko nacinamy go z góry, skrapiamy łyżką oliwy, obsypujemy wierzch pieprzem i ziołami. Wkładamy z powrotem do drewnianego pudełeczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, zapiekamy ser razem z bagietką. Marchew i seler kroimy w słupki. Upieczoną bagietkę kroimy na kromeczki, podajemy z ciepłym serem i warzywami.