Przepis
Ciasto z jabłkami i śmietaną,wyjątkowe
w smaku, bardzo proste i niezawodne ciasto.
Doskonałe do popołudniowej kawki.
Polecam ....
Składniki :
Biszkopt :
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1 szklanka maki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki wody gazowanej białej lub oranżady żółtej
-900 g jabłek prażonych
-2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
(2 galaretki na 2 szklanki wody )
-3 kubki śmietany (200 ml )
-3 łyżeczki żelatyny
Nakropienie :
-1/2 szklanki wody
-1/2 szklanka cytryny
-1 łyżka cukru
Żelatynę zalać w 1/2 szklanki wody
gdy ,napęcznieje, rozpuścić
( można w mikrofali 3-4 minuty co jakiś czas mieszając)
co 1 minutę )
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,
dodać żółtka i wodę...
Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia
( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
Piec w temperaturze 180 stopni .
Biszkopt nasączyć, galaretkę rozpuścić w wodzie ,
Jabłka wyłożyć do naczynia ,wlać rozpuszczoną chłodną galaretkę i wymieszać, gęstniejącą z jabłkami, całość wylać na biszkopt i odstawić do stężenia.
Następnie ,ubijamy śmietanę dosypujemy cukru pudru (według uznania),wlewamy chłodną rozpuszczoną żelatynę chwilę jeszcze miksujemy i wylewamy na jabłka .
Na wierzch posypujemy startą czekoladą