Ciasto jabłkowo-śmietankowe

Ewelina
Ciasta
11.11.2014 11:04
Ciasto jabłkowo-śmietankowe

Przepis

Ciasto z jabłkami i śmietaną,wyjątkowe

w smaku, bardzo proste i niezawodne ciasto.

Doskonałe do popołudniowej kawki.

Polecam ....

Składniki :

Biszkopt :

-3 jajka

-1/2 szklanki cukru

-1 szklanka maki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-4 łyżki wody gazowanej białej lub oranżady żółtej

-900 g jabłek prażonych

-2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe

(2 galaretki na 2 szklanki wody )

-3 kubki śmietany (200 ml )

-3 łyżeczki żelatyny

Nakropienie :

-1/2 szklanki wody

-1/2 szklanka cytryny

-1 łyżka cukru

Żelatynę zalać w 1/2 szklanki wody

gdy ,napęcznieje, rozpuścić

( można w mikrofali 3-4 minuty co jakiś czas mieszając)

co 1 minutę )

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,

dodać żółtka i wodę...

Na koniec dodajemy przesianą

mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia

( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )

Piec w temperaturze 180 stopni .

Biszkopt nasączyć, galaretkę rozpuścić w wodzie ,

Jabłka wyłożyć do naczynia ,wlać rozpuszczoną chłodną galaretkę i wymieszać, gęstniejącą z jabłkami, całość wylać na biszkopt i odstawić do stężenia.

Następnie ,ubijamy śmietanę dosypujemy cukru pudru (według uznania),wlewamy chłodną rozpuszczoną żelatynę chwilę jeszcze miksujemy i wylewamy na jabłka .

Na wierzch posypujemy startą czekoladą

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną