Składniki
Składniki:
3 zielone cukinie
500 gram mięsa mielonego
pomidory z puszki
100 g sera mozzarella (startego)
2 ząbki czosnku
ostra papryka
pieprz ziołowy
słodka papryka
zioła prowansalskie
oregano
Przepis
Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanej patelni.
Do podsmażonego mięsa dodajemy kolejno czosnek, słodką i ostrą paprykę, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie oraz oregano. Do doprawionego mięsa dodajemy słoik pomidorów w puszcze. Całość podsmażamy przez kilka minut.
Cukinie kroimy wzdłuż w cieńskie plastry, które następnie opruszamy solą. Po kilku minutach gdy już nasza cukinia zrobi się miekka, spłukujemy z niej sól pod bieżącą wodą.
Nasze placki tortilli kromy wzdłuż na paski o szerokości około 3 centymetrów. Na tak przygotowane paski tortilli wykładamy pasek cukinii, dodajemy podsmażone mięso mielone, starty ser oraz listej świeżej bazyli. Całość zwijamy w pojedyńczą roladkę.
Tak przygotowane roladki wykładamy na wcześniej przygotowane naczynie do zapiekania. Pieczemy w piekarniku nagdzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut.
Nasze danie należy podawać z sosem czosnkowym bądź jogurtowym.