Przepis
Składniki na blachę o wymiarach 30x40 cm:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże pieczarki pokrojone w plasterki
ok. 100 g szynki w plastrach
ok. 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
Sos do pizzy:
1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę
3 średnie pomidory z puszki drobno pokrojone
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pół łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, dodać pomidory i przesmażać ok. 2 min. Następnie dodać czosnek i cały czas mieszając smażyć ok. min, po czym dodać ok. 1/4 zalewy z pomidorów. Wszystko doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, dobrze wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 min. Jeśli sos będzie zbyt wodnisty, to po prostu go odparować do pożądanej konsystencji.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwinąć na nim ciasto francuskie, które posmarować przygotowanym sosem z pomidorów. Następnie na cieście ułożyć pieczarki i szynkę, posypać papryką i serem żółtym. Piec 20 - 25 min.