Składniki
- 3 bagietki ( średniej wielkości)
- 4 jajka
- 100 g dowolnej szynki
- 100 gram sera żółtego
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przepis
Wycinamy środki naszych bagietek. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, ser żółty ścieramy na tarce, kroimy drobno szczypiorek oraz niewielką ilość papryki.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.Gotowe nadzienie wkładamy do bagietek a następnie zalewamy je jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C a następnie pieczemy przez około 10- 15 minut, aż nadzienie się zetnie a bagietki lekko zarumienią.
Podajemy od razu ciepłe!
Chleb, który wykroiliśmy z naszych bagietek możemy pokroić w kostkę i upiec z niego grzanki do zupy. Grzanki możemy piec równocześnie z naszymi bagietkami. Przepis można modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki np. pomidory, mozzarellę. Do tego przepisu świetnie pasują również bagietki do samodzielnego wypieku, czyli te które wymagają pieczenia przed podaniem.