Przepis
Lubicie desery??? My wprost przepadamy, a że opatrzyliśmy się ostatnio na wielu słodkich blogach niesamowitych pyszności, to wprost nie mogliśmy się potrzymać, tak nam ślinka ciekła :) W związku z tym proponujemy nasz pomysł na deser, a jest on bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno przepyszny :) Głównym bohaterem w tym deserze jest niewątpliwie nasz faworyt krem limonkowy (Lime curd), na którzy przepis pojawił się na początku kwietnia, ale można też użyć kremu cytrynowego, np.: z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) czy każdego innego albo po prostu bitej śmietany, ale to już nie to samo :).
Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy okazji przypominamy nasze wcześniejsze propozycje:
Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd
Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake)
Składniki:
330 g kremówki 30%,
1 łyżka cukru pudru,
6 łyżek kremu limonkowego,
100 g ciasteczek czekoladowo-owsianych,
2 banany,
1/2 soku z cytryny,
otarta skórka z jednej cytryny,
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy krem i delikatnie mieszamy. Ciastka miksujemy w malakserze. Banany po obraniu kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły koloru. Do pucharków wsypujemy rozdrobnione ciastka, układamy warstwę plasterków bananów i na to kładziemy krem, następnie naprzemiennie, warstwowo układamy banany, sypiemy ciastka oraz krem. Deser dekorujemy otartą skórką z cytryny.